Eltandborste bäst i test 2024: Vår syn på de bästa eltandborstarna (2024)

Oral-B iO Series 9 är utsedd till eltandborste bäst i test av svensk testpanel.

Så borstar du dina tänder på rätt sätt

Enligt en skandinavisk studie gjord av Dansk Sundhedsinstitut, är skandinavernas munhygien inte riktigt så bra som man skulle kunna tro. Även om 8 av 10 danskar borstar tänderna två gånger dagligen har bara var tredje dansk en bra munhygien. Enligt tandläkarna som står bakom studien beror detta på att danskarna inte borstar tillräckligt noggrant.

Tandläkare rekommenderar att man borstar tänderna två gånger om dagen, på morgonen och på kvällen, innan man går och lägger sig. Varje tandborstning bör ta minst 2 minuter.

Dela upp munnen i 4 områden när du borstar tänderna
Tandläkare rekommenderar att man delar upp munnen i områden, så att man borstar alla tänder lika noggrant. I rapporten från Dansk Sundhedsinstitut föreslår de att man delar upp tandborstningsområdet i följande områden:

  • Överkäke och underkäke
  • Höger och vänster sida
  • Utsidan, insidan, och tuggytorna på tänderna
  • Området bakom de bakre tänderna, och mellan tänderna

Det är en bra idé att skapa sin egen rutin, så att man inte glömmer något av områdena. Dessutom rekommenderas det att borsta med cirkelrörelser istället för fram och tillbaka, då detta är mer skonsamt för tandköttet.

Det är viktigt att ta hand om tandköttet medan man borstar. Se till att inte trycka för hårt, och håll koll på att tandköttet inte drar sig tillbaka eller börjar blöda. Om detta sker är det möjligt att du trycker för hårt, eller att tandborsthuvudet är för hårt.

Vanlig tandborste eller eltandborste

Enligt en rapport från Dansk Sundhedsinstitut fungerar båda bra så länge man borstar ordentligt och tillräckligt länge. Om man väljer en vanlig tandborste måste man se till att byta ut den med jämna mellanrum. Tandborsten ska vara ganska mjuk, så att den inte skadar tandköttet, och borsthåren ska sitta tätt.

Många föredrar idag en eltandborste då man inte behöver röra tandborsten så mycket. Många eltandborstar är dessutom utrustade med olika program som håller koll på hur länge och hur noggrant man borstar, vilket också kan vara till hjälp för många.

Om du vill läsa mer om rapporten från Dansk Sundhedsinstitut kan du göra det här.

Om du vill ha inspiration till en bättre tandborstning, så har tandportalen.dk gjort en video där de visar hur man borstar tänderna på rätt sätt med både en vanlig tandborste och en eltandborste.

Är en eltandborste bättre än en vanlig tandborste?

Enligt en professor vid Institutet för Klinisk Odontologi vid Universitetet i Bergen finns det studier som visar på att en eltandborste avlägsnar bakteriebeläggningar bättre än en vanlig tandborste. Skillnaden är dock inte särskilt stor eller märkbar om man använder den manuella tandborsten på rätt sätt, och borstar de rekommenderade 2 minuterna två gånger om dagen.

Vem får ut mest av att borsta tänderna med en eltandborste?

Enligt samma studie är det särskilt äldre som kan hjälpas mycket av en eltandborste. Detta beror på att eltandborstar är lättare att hålla i, och att handen inte behöver röras så mycket som med en manuell tandborste.

En eltandborste kan även göra det roligare för barn att borsta tänderna, särskilt nu när det finns många modeller som är speciellt gjorda för barn, med roliga färger, ljud och design.

Dansk Sundhedsinstitut kommer i sin rapport fram till slutsatsen att det för det flesta kommer att vara en smaksak om man vill använda en eltandborste eller en vanlig. Återigen är det bara viktigt att du borstar i minst 2 minuter varje gång, och att du gör det med de rätta rörelserna. Fördelen med en eltandborste är att den gör de rekommenderade roterande rörelserna som många har svårt att göra med en manuell tandborste.

Kan du skada dina tänder med en tandborste?

Enligt studier gjorda av tandläkare, bör man undvika hårda borstar, oavsett om det är en manuell tandborste eller en eltandborste. En hård tandborste kan nämligen skada tandemaljen och tandköttet. De flesta tandborstar och borsthuvuden till eltandborstar har hårdhet angivet på förpackningen.

Kan man spara tid genom att använda en eltandborste?

Svaret är nej. Anledningen till detta är att de flesta manuella tandborstar har ett större borsthuvud än de elektriska tandborstarna, så även om en eltandborste har betydligt fler rotationer än du kan klara av med handen, når du ett mindre område åt gången.

Tandläkare rekommenderar att man använder en tandkräm med fluor varje morgon och varje kväll, gärna i två minuter eller längre. Tandtråd är också en bra idé, särskilt om dina tänder sitter tätt samman, då varken en eltandborste eller vanlig tandborste kan nå ända in.

Sammantaget visar studierna att båda fungerar bra, om man borstar tillräckligt länge och tillräckligt noggrant. En eltandborste är dock en aning bättre på att avlägsna plack och bakteriebeläggningar, och en bra idé för människor som inte har en bra tandborstningsteknik, eller som på grund av ålder har problem med att borsta tillräckligt länge.

Det bästa är att prova sig fram och ta reda på vilken lösning som passar bäst till dig, gärna i samråd med din tandläkare. Du kan läsa mer om ämnet genom att klicka på länken här.

Så håller du en bra tandborsthygien

Få människor tänker dagligen på hur många bakterier vi är omgivna av, och att särskilt badrummet är ett äkta bakterieparadis. En studie utförd av American Microbiology Society visar att det i de allra flesta badrum finns otaliga skadliga bakterier, såsom stafylokocker och bakterier från avföring.

Men det gäller inte bara golvet och själva toaletten, utan även allt vi har stående i badrummet. Detta innebär alltså även att våra tandborstar är bakteriebomber, som i värsta fall kan göra oss ordentligt sjuka.

Hjälper det att gömma undan tandborsten i ett skåp?

Många tror felaktigt att de, genom att gömma undan tandborsten i medicinskåpet, därmed skyddar tandborsten från de farliga bakterierna. Tyvärr visar studier att detta inte hjälper, snarare tvärtom. Genom att stänga in tandborsten skapar du en fuktig miljö, som bara ökar bakterietillväxten.

Det är dock inte heller en bra idé att ha tandborsten stående på handfatet, då man på så vis sprättar på tandborsten varje gång man tvättar händerna. Den bästa lösningen är att sätta upp en hylla, så långt bort från toalettstolen som möjligt, om det finns utrymme till det.

Forskarnas råd för att hålla din tandborste fri från bakterier

Den värsta bakteriespridaren i badrummet är naturligtvis själva toalettstolen. Studier visar att bakterier kan flyga upp hela 25 cm ovanför toalettstolen vid spolning, så se till att stänga sitsen varje gång du spolar.

Dessutom är det viktigt att tandborsten alltid står upp, så att den har möjlighet att torka mellan användningarna. Om den ligger ner, eller är instängd i en behållare, kan den inte torka ordentligt, och blir därmed ett äkta paradis för svamp och diverse skadliga bakterier.

Det är en bra idé att köpa en ny tandborste var tredje månad, eller i varje fall skölja den med kokande vatten med jämna mellanrum.

Det är också viktigt att använda en bra tandkräm, som dödar bakterier. Och kom ihåg att tvätta händerna innan du rör vid tandkrämstuben, så att du inte överför onödiga bakterier till tuben.

Du kan läsa mer om tandborsthygien genom att klicka på denna länk.

Var försiktig med tandköttet när du borstar tänderna

Flera studier visar att många av oss lider av tillbakadraget tandkött eller andra besvär som beror på att vi borstar tänderna för hårt, fel, eller med för hårda borstar.

Enligt ett stort antal danska tandläkare, är det så mycket som 80 % av Danmarks befolkning som borstar sina tänder fel, och därmed riskerar att skada sitt tandkött.

Om man borstar tandköttet för hårt, riskerar man att få problem med tillbakadraget tandkött. Detta gör att tandhalsarna blottas, och gör tänderna känsligare, vilket man särskilt märker av när man äter glass, eller dricker varmt kaffe eller te.

I värsta fall kan man riskera att tänderna blir lösa, och därför mer benägna att lossna helt.

Om tandköttet väl har dragit sig tillbaka är det i regel för sent att fixa det, och den enda lösningen är ofta att täcka tandhalsen med en plastfyllning. Detta hjälper vanligtvis mot smärtor och ilningar, och skyddar tandköttet mot ytterligare skador.

Hur skyddar man bäst sitt tandkött?

I motsats till vad många tror, ska tandköttet inte bortas mer än vad som sker under tandborstningen. Bakterierna sitter på och mellan tänderna, och inte på tandköttet.Det är även viktigt att din tandborste inte är för hård, då detta sliter för mycket på både tandemaljen och tandköttet.

Många tandläkare rekommenderar att man använder en eltandborste, särskilt om man har problem med tandköttet, då borsthuvudet i regel är mindre, och rörelserna mer skonsamma.Många eltandborstar har även trycksensorer, som visar om man trycker för hårt, så att man på så vis kan lära sig en bättre teknik.

Om ditt tandkött redan har skadats, är det bäst att söka hjälp hos en tandläkare så snart som möjligt. Dessutom är det också en bra idé att använda en mild tandkräm, som är skonsam mot såväl emalj som tandkött. Det finns många olika märken på marknaden framställda speciellt för människor med tandköttsproblem.

Du kan få flera goda råd för hur du bäst skyddar ditt tandkött genom att läsa denna artikel från danska Politikken.

Goda råd om tandtrådsanvändning

Många tror att tandtråd är onödigt om man bara borstar tänderna två gånger om dagen. Studier visar dock tydligt att oavsett hur noggrant du borstar, kommer det alltid att finnas områden du inte kan nå med en tandborste. Detta gäller i synnerhet mellan tänderna och vid tandköttsranden, och här kan tandtråd hjälpa. Genom att följa förslagen här under får du mest ut av din tandtrådsanvändning.

  • Börja med runt 40-45 cm tandtråd virad runt dina pekfingrar, med ca 3-5 cm mellan.
  • Håll tandtråden spänd mellan ditt pekfinger och din tumme, och för den försiktigt in mellan dina tänder.
  • Försök försiktigt att komma in under tandköttet, men se till att du inte skadar tandköttet, då detta kan orsaka blottade tandhalsar.
  • Byt till ren tandtråd när du rör dig från tand till tand.

Det finns många olika typer av tandtråd, både med och utan vax och olika smaker, så prova dig fram och hitta den du tycker bäst om.

Så håller du en bra munhygien

Ett antal studier världen över har visat att det finns ett sammanhang mellan munhygien och vår hälsa i allmänhet. Bland annat har det visat sig att det finns ett sammanhang mellan gingivit (inflammerat tandkött) och många allvarliga sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, luftvägsinfektioner och graviditetskomplikationer.

En bra munhygien är därmed betydligt viktigare än man tidigare trott. Vi har alla en mängd bakterier i munnen, många av dem gynnsamma, men även många skadliga.

Förutom de tidigare nämnda sjukdomarna, kan en dålig munhygien leda till utveckling av tandköttsinflammation, hål i tänderna, och lösa tänder. Dessutom kan en dålig munhygien även orsaka en dålig andedräkt, vilket kan påverka såväl självkänsla som det sociala livet.

En bra munhygien innebär inte att din mun ska vara helt bakteriefri. Tvärtom finns det många gynnsamma bakterier i vår mun, som vi inte klarar oss utan. Det gäller istället att skapa rätt miljö i munnen, så att man slipper de olämpliga bakterierna. Kosten har här en stor inverkan, till exempel kan en sockerrik kost skapa obalans i hela kroppen, och även i munnen.

Hur är din munhygien?

Om du är osäker på hur din munhygien är, är det alltid en bra idé att besöka tandläkaren. Men det finns även några saker du själv kan undersöka.

  • Har du plack eller tandsten i munnen?
  • Hur ser ditt tandkött ut? Om det är mörkrött är detta ett tecken på att något är fel
  • Är ditt tandkött ömt, eller blöder det när du borstar tänderna?
  • Har du en dålig smak i munnen och dålig andedräkt?

Om du har ett eller flera av dessa symptom är det ett tecken på att det är något galet med din munhygien. Kanske måste du borsta dina tänder bättre, byta tandkrämsmärke, eller köpa en ny tandborste. Om du är osäker, kontakta din tandläkare.

Tandborsten, ditt viktigaste redskap

Ditt viktigaste redskap är en bra tandborste. Tandborsten får inte vara för hård, och du måste prova dig fram och se om du föredrar en eltandborste eller en vanlig tandborste.

Borsta tänderna två gånger dagligen, morgon och kväll, i minst två minuter varje gång. Använd en tandkräm som innehåller fluor, och gärna en bakteriedödande sort.

Tandtråd

Tandtråd är viktigt för att komma in mellan tänderna för att avlägsna plack, Detta gäller särskilt för personer som har tätt sittande tänder, då en tandborste inte kan komma in i alla mellanrum.

Ät hälsosamt

Vår kost påverkar hela vår kropp, även munnen, och det är därför viktigt att äta hälsosamt för att uppnå rätt bakteriebalans. Prova att äta mindre socker, mycket grönsaker, och mycket fibrer. Det avråds även från att dricka sura drycker innan läggdags, då detta kan skada tandemaljen.

Du kan läsa mer om munhygien och de sjukdomar som är förknippade med en dålig munhygien här. Om du vill ha fler råd om hur du tar hand om din mun bättre, kan du läsa mer i denna artikel.

Tips och råd när du köper en eltandborste

Den stora tandborstproducenten Oral-B berättar att det idag finns många valmöjligheter när det kommer till tandborstar.

De förklarar att tandläkare över hela världen har berättat för befolkningen att eltandborstar i grunden är effektivare än vanliga manuella tandborstar. För den som vill investera i en eltandborste bäst i test finns det dock många olika sorters eltandborstar att välja bland, och både pris och funktioner kan variera mycket.

Oral-B och Wupti.com berättar här vad du som konsument bör tänka på när du ska köpa en ny eltandborste:

Borsthuvudet

Eltandborstar kan ha olika typer av borsthuvuden – vissa är roterande medan andra är oscillerande, vilket innebär att de rör sig från sida till sida. Vissa borsthuvuden kan även pulsera och röra sig in och ut mellan tänderna.

Borstlägen/funktioner

Vissa eltandborstar är enkla och har bara ett borstläge. Andra har betydligt fler, och på dessa kan man till exempel välja ett skonsamt borstläge, djuprengöring eller “whitening”, som polerar bättre och gör tänderna vitare.

Timer

Många eltandborstar har en borstningstimer som meddelar när de rekommenderade två minuterna har gått. Vissa meddelar även när det är dags att byta område och fortsätta borsta en annan del av munnen.

Sensor

Vissa eltandborstar har även en trycksensor som aktiveras om man borstar för hårt på tänderna och tandköttet.

App

De mest högteknologiska eltandborstarna kan även kommunicera med en telefon, och för detta behövs bluetooth och en app som laddas ner till telefonen. I appen kan man se historik samt få feedback på sina borstningsvanor och rutiner, vilket gör att man kan optimera sin tandborstning och göra den så bra som möjligt.

Pris

Priset för eltandborstar varierar kraftigt. Många billigare modeller har inte särskilt många funktioner, men de kan fortfarande ge en effektiv rengöring.

Speciella barntandborstar

Det finns eltandborstar som är specialdesignade för barn, och detta syns även tydligt på designen hos dessa modeller. Eltandborstar för barn är ofta täckta av motiv från kända barnfilmer och -serier, och borsthuvudena är ofta både mindre och mjukare än de för vuxna – de är dock fortfarande effektiva.

Så här testas eltandborstar

Det stora brittiska testmagasinet Which.co.uk genomför tester av en mängd olika konsumentprodukter, och här har de brittiska experterna provat eltandborstar. Här nedanför går de igenom vad de testar samt vad som är viktigast för betyget.

Rengöringsförmåga

Hur bra eltandborstarna är på att rengöra tänderna är viktigast för experterna från Which.co.uk. Varje tandborste testas 200 gånger, och de mäter hur mycket plack som finns på tänderna både före och efter varje borstning.

Batteri

Experterna testar hur många tandborstningar på 2 minuter en laddning räcker till. För att få ett så korrekt resultat som möjligt väntade Which.co.uk 12 timmar mellan varje borstning. Detta gjorde de för att se hur länge batteriet räcker om man borstar tänderna två gånger per dag.

Laddning

Which.co.uk mäter hur länge det tar för batteriet att laddas fullt, och de berättar att just detta kan variera kraftigt. Vissa modeller laddas nämligen på mindre än 10 timmar, medan andra behöver flera dagar.

Användarvänlighet

De utvärderar hur bekväm varje tandborste är att använda, hålla i och borsta med. De testar även att byta borsthuvud för att se om det är lätt att göra.

Oväsen

Slutligen undersöker experterna ljudnivån hos tandborstarna.

Eltandborste bäst i test 2024: Vår syn på de bästa eltandborstarna (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5832

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.